Op een arbeidsconflict zit je niet te wachten

Soms ontkom je er niet aan:

  • een zelfstandige die op basis van een managementovereenkomst voor je werkt, ineens claimt dat hij een arbeidsovereenkomst met je heeft;
  • een werkgever die laat weten dat hij je niet meer nodig heeft. En omdat hij je als zelfstandige heeft ingehuurd, hoeft hij je ook niet meer te betalen, zegt hij;
  • de belastingdienst die premies en loonbelasting wil inhouden, omdat er sprake zou zijn van een fictieve arbeidsovereenkomst.

Dan zit je al snel met een conflict. Dat moet opgelost worden. Het liefst zo snel en praktisch mogelijk. Bij voorkeur voor een voor iedereen zo plezierig mogelijke manier.

Het arbeidsrecht, een boeiend rechtsgebied

Het is continu in beweging. Het beweegt mee met de maatschappelijke veranderingen. En die zijn er. Zeker op het gebied van het arbeidsrecht.

Denk maar aan het groeiende aantal zzp-ers. Of al die platforms die diensten aanbieden, zoals het bezorgen van maaltijden en dagelijkse boodschappen. Ze schieten als paddenstoelen uit de grond.

Zzp-er / managementovereenkomst

Naast werken in loondienst, kun je er voor kiezen om als zelfstandige (zzp-er) te gaan werken. Zelfstandige zonder personeel, of zp-er: een zelfstandige met personeel. Dat laatste kan natuurlijk ook.

Op basis bijvoorbeeld van een managementovereenkomst. Daar zitten wel wat -juridische- haken en ogen aan. De belastingdienst bijvoorbeeld. Die kan bepalen dat er sprake is van een verkapt dienstverband. Welke gevolgen heeft dat voor de premiebetalingen?

Werkgever = opdrachtgever

Je kunt er als werkgever voor kiezen om geen dienstverband aan te bieden, maar iemand in te huren als zzp-er.
Trouwens, werkgever is dan niet het juiste woord. Je bent opdrachtgever. En de zzp-er is opdrachtnemer. Het “gewone” arbeidsrecht is niet van toepassing. Er gelden andere regels.

Ook de belastingdienst moet jullie overeenkomst van opdracht, of jullie managementovereenkomst beschouwen als een arbeidsovereenkomst, met alle vervelende en dure gevolgen van dien. Zoals nabetalingen premies en hoge boetes.

Platformarbeid

Vraag en aanbod: het internet is een grote -virtuele- markt, op bijna ieder gebied. Steeds meer gaat via een app. Met een paar klikken heb je een pizza of een taxi besteld, een schoonmaker of klusjesman ingehuurd. Er zijn steeds meer ondernemers die via een platform  diensten of producten aanbieden: bijna iedere sector leent zich voor platformisering. Er zijn steeds meer “werkers” die via een platform opdrachten uitvoeren.

Vrijheid en fiscale voordelen

Er zijn tal van redenen waarom ondernemers en zelfstandigen ervoor kiezen om niet volgens de regels van het “gewone” arbeidsrecht te werken. Denk aan de vrijheid en de vele fiscale voordelen die het kan opleveren.

Juridisch gedoe

De verschillende vormen van werkverschaffing en aanneming van werk vragen juridisch om verschillende manieren van aanpak. Als je het niet goed doet kan dat vervelende en dure gevolgen hebben: zoals het doorbetalen van loon, alsnog premies en loonbelasting afdragen. Of het betalen van een hoge boete.

Dat had je juist willen voorkomen.

Juridisch juiste constructie

Als je er voor kiest een zelfstandige in te huren of je als zelfstandige te verhuren, moet je natuurlijk wel zorgen dat de constructie juridisch klopt. Anders zit je alsnog achteraf met een arbeidsovereenkomst.

Wat je helemaal niet wilde.

In of buiten rechte

Bij voorkeur los ik problemen op buiten de rechtszaal. Als het echt niet anders kan, voer ik juridische procedures. Ik geef je van te voren natuurlijk een helder én eerlijk advies. Zodat jij weet waar je aan toe bent.

Redelijke tarieven

Mijn tarieven zijn redelijk. Op uurbasis of, als het mogelijk is, een fixed fee. En geen vage kosten, zoals kantoorkosten. Je weet precies waar je aan toe bent.

Wil je eens met mij overleggen?

Bel me of mail me. Dan maken we telefonisch kennis met elkaar, en kijken we wat ik voor je kan doen. Vrijblijvend natuurlijk.