“Myriam,” vroeg een werkgevers-cliënt laatst aan me, “heb jij een standaard nul-uren contract op de plank liggen? Wel juridisch goed onderbouwd, natuurlijk.”

Standaard overeenkomsten : misverstand nummer 1

Het is een misverstand dat ik met standaard overeenkomsten werk. Natuurlijk is er wel een aantal bepalingen in een overeenkomst die redelijk standaard zijn, maar een (arbeids)overeenkomst blijft toch maatwerk.

Standaard is bijvoorbeeld het opnemen van de verplichte persoonsgegevens, of de vermelding van het salaris, en alle andere emolumenten. Ook is standaard de vermelding van tijdstippen waarop gewerkt moet worden, en waar er gewerkt wordt.

Standaard is een goede functieomschrijving, en de opzegtermijn die geldt voor jou en de werknemer. Ook moet je het aantal vakantiedagen en andere verlofdagen vermelden.

Maar je voelt het al: de invulling van deze standaardbepalingen is niet standaard.

Je kunt daarbij een arbeidsovereenkomst zo uitgebreid maken hoe je denkt dat nodig is, of juist kort en bondig. Precies wat je wilt of denkt dat nodig is.

Dit geldt ook bij een nul-uren contract

Je ziet ook steeds meer overeenkomsten voorbij komen, waar de bepalingen in Jip en Janneke taal worden neergeschreven, bijna gezellig. En in een “leuke” lay-out.

Bioscoop Pathé print de overeenkomsten als filmrollen uit. Vorm is niet belangrijk: als de inhoud maar klopt.

Ik denk dat het bij wat ingewikkeldere zaken als een concurrentiebeding lastig wordt om dit in gezellige Jip en Janneke taal op te schrijven.

Voor wat betreft een nul-uren contract of een oproepovereenkomst bestaan ook misverstanden

Hieronder zet ik ze op een rij:

1. Een nul-uren contract of een oproepovereenkomst is geen arbeidsovereenkomst. FOUT!

De gewone regels van het arbeidsrecht gelden. Zie bijvoorbeeld hieronder 2. Maar ook het opbouwen van vakantiegeld of het opbouwen van verlof geldt gewoon bij oproepkrachten.

2. Tijdens ziekte hoef je niet door te betalen FOUT!

Heb jij je oproepkracht opgeroepen, en wordt hij ziek? Gewoon doorbetalen. 70 % of wat je hebt afgesproken. Of wat in de CAO staat, natuurlijk.

3. Een oproepkracht kun je ook voor een uurtje oproepen. FOUT!

Je roept een oproepkracht op voor ten minste 3 uur op (of voor minder uren, maar dan moet je voor 3 uur betalen). Als hij na de oproep ziek wordt, moet je het salaris doorbetalen. Daarom is het verstandig om de oproepperiode kort te houden.

4. Een nul-uren contract kan voor een jaar of langer worden afgesloten. FOUT!

  • Na een half jaar verandert het nul-uren contract in een min (max) overeenkomst. Het gemiddeld aantal gewerkte van de afgelopen 3 maanden is dan leidend;
  • Na een jaar ben je verplicht je oproepkracht een vast dienstverband aan te bieden. Hij hoeft het niet te accepteren;
  • Zorg dat dit op papier komt te staan, ook de weigering van je oproepkracht om in vast dienstverband te komen werken.

5. Je kunt je oproepkracht op ieder moment oproepen, ook een paar uur van te voren. FOUT!

De verplichting voor je oproepkracht geldt pas bij een oproep minstens 4 dagen van te voren. Als jij de oproep cancelt, ben je verplicht voor het aantal uren dat je hem had opgeroepen te betalen.

6. Het nul-uren contract kan zomaar beëindigd worden. FOUT!

De gewone regels van het arbeidsrecht gelden, dus ook de regels voor ontslag. Wel kun je je oproepkracht gewoon niet meer oproepen. Wees daar voorzichtig mee: als je toch werk hebt, en je neemt een nieuwe oproepkracht aan. Je bent namelijk verplicht om – als je werk hebt- dit aan te bieden aan je oproepkracht.

Je oude oproepkracht zou zich wel eens op het standpunt kunnen stellen dat je werkt hebt, en dus dat je verplicht bent hem op te roepen. Hij zou dan een loonvordering kunnen indienen. Daar zit je niet op te wachten.

Conclusie:

Vraag je goed af of voor jouw bedrijfsvoering een oproepkracht wel zo geschikt is. Naar mijn mening is een oproepkracht met name handig bij een sterk fluctuerend aanbod in een periode van minder dan 6 maanden: het zogenaamde seizoenswerk.

In alle andere gevallen adviseer ik je gebruik te maken van uitzendkrachten. Het ontslagrisico, de doorbetalingsverplichting tijdens ziekte en andere verplichtingen worden overgenomen door het uitzendbureau.

Ook de wat ingewikkeldere loonadministratie bij oproepovereenkomsten wordt dan overgenomen.

Heb je vragen over het het opstellen van een arbeidsovereenkomst, een nul-uren contract of een oproepovereenkomst?

Aarzel niet, en bel of mail me voor een vrijblijvend gesprek. Dan kunnen we bekijken wat ik voor je kan doen.

Foto: Kunst en Kadootjes
Lees ook mijn pagina over de social enterprise “The Elephant Parade”, een sympathiek initiatief om aandacht te vragen voor de Aziatische Olifant die met uitsterven wordt bedreigd.
Kunsthandel annex Lijstenmakerij in Gorinchem heeft een grote collectie van met de hand beschilderde olifantjes. *
* geen affiliate!

Disclaimer:
De informatie in mijn blogs / op mijn website is algemeen en bestemd voor algemene informatiedoeleinden. De informatie is niet toegespitst op specifieke situaties. De informatie mag ook niet gezien of gebruikt worden als juridisch advies voor een specifieke situatie.
Hoewel de verstrekte informatie met de grootst mogelijke zorgvuldigheid door mij is samengesteld, kan het zo zijn dat de informatie niet compleet is, en op moment van latere raadpleging niet meer actueel is, of niet juist en/of niet accuraat is. Het is dan ook, o.a. vanwege de gecompliceerde en veranderlijke aard van wet- en regelgeving, niet zeker dat de informatie toepasbaar is in jouw specifieke situatie.
Neem altijd contact met mij op (of met een -arbeidsrecht- jurist)  voordat je handelt of beslist. Ik sluit elke aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie in mijn blogs / op mijn website uit.

© 2022 Myriam Supičić | All Right Reserved

logo-footer

Volg mij op: