Mondkapjesplicht op het werk: mag een werknemer weigeren?

Even in het algemeen:

Je bent werkgever. Je overweegt om een mondkapjesplicht op het werk in te stellen. Dat valt onder je instructierecht als werkgever.

Als werkgever wil je tijdens deze epidemie de door de overheid opgelegde maatregelen zo veel mogelijk naleven. Je hebt je werknemers thuis laten werken, je hebt de werkvloer zo ingericht dat de 1,5 meter afstand gerespecteerd wordt. En je hebt overal desinfectie-stations.

Inmiddels, nu die pandemie aanhoudt, lijkt het je een goed idee om van je medewerkers te vragen een mondkapje te dragen: je vermoedt dat dit binnenkort ook vanuit de overheid zal worden geadviseerd: een mondkapjesplicht op het werk.

Dit laat je weten tijdens een overleg op de zaak, maar je personeel protesteert. Wat nu?

Instructierecht van de werkgever

Als werkgever mag je instructies geven aan je werknemers. Dat is wettelijk zo bepaald in artikel 7:660 BW. Het instructierecht volgt uit de gezagsverhouding die bestaat tussen werkgever en werknemer.

Als een medewerker weigert deze, of een andere instructie op te volgen, zoals de mondkapjesplicht, ga dan eerst na waarom. Het kan zijn dat hij om medische redenen weigert, of om iets anders. Probeer in overleg tot een oplossing te komen.

Als je medewerker weigert omdat hij het nut er niet van inziet, dan mag je hem er op wijzen dat in het algemeen wordt aanvaard dat het dragen van een mondkapje wel nut heeft. Het kan bijdragen aan de veiligheid en gezondheid.

Jij hebt als werkgever de plicht om zorg te dragen voor een gezonde en veilige werkomgeving.

En als daar het dragen van een mondkapje toe kan bijdragen, volgens jou als werkgever, dan moet de werknemer deze -redelijke- instructie opvolgen. Dus: een werknemer mag niet weigeren.

Mondkapjesplicht op het werk: je mag het als werkgever afdwingen.

Blijft de werknemer weigeren, dan mag je maatregelen treffen, zoals het opschorten van de loonbetaling. Je mag hem ook de toegang tot het werk weigeren, zolang hij niet aan de instructie voldoet.

De kantonrechter in Utrecht moest zich over deze kwestie buigen, en heeft in zijn vonnis van 13 januari 2021 de werkgever in het gelijk gesteld.

https://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBMNE:2021:51

Tot slot:

Heb jij te maken met een werknemer die een instructie niet wil opvolgen? Voordat je eventueel overgaat tot sancties, is het verstandig om je goed voor te laten lichten.

Bel of mail me,  voor een eerste vrijblijvend advies. Ik denk graag met je mee.

Foto: Kunst en Kadootjes, Gorinchem,
en lees ook eens mijn pagina over de “Social Enterprise” The Elephant Parade, een sympathiek initiatief om aandacht te vragen voor de Aziatische olifant, die met uitsterven wordt bedreigd.

© 2022 Myriam Supičić | All Right Reserved

logo-footer

Volg mij op: