Een kortere opzegtermijn na een ontslagprocedure via het UWV of de kantonrechter?
In mijn eerdere bericht over de wettelijke opzegtermijn legde ik al uit hoe de opzegtermijn in het algemeen werkt, hoe je er van kunt afwijken en wanneer de dubbele termijn geldt voor de werkgever. Maar hoe zit dat dan na een ontslagprocedure?

Je mag na een procedure toch altijd een maand van de opzegtermijn aftrekken?

Dit hoor ik wel vaker. Maar het is niet meer zo.

Voor 2015 was dat inderdaad het geval. Nu is het zo dat je de opzegtermijn kunt verkorten met het aantal dagen dat de procedure bij het UWV of de kantonrechter heeft geduurd. Dus vanaf het moment dat het UWV of de kanton de stukken -volledig- heeft ontvangen, tot aan de dag van de beslissing. De kortere opzegtermijn geldt tot een maand, minder dan een maand mag niet.

Het is altijd wel even opletten, en ook een rekenklusje

In de meeste gevallen is overeengekomen dat tegen het eind van de maand opgezegd kan worden.
Stel dat de ontslagprocedure bij het UWV 21 dagen heeft geduurd. De beslissing van het UWV is gedateerd op 14 maart. Je verstuurt diezelfde dag de opzegbrief, en er geldt een opzegtermijn van 2 maanden. Die termijn begint vanaf 14 maart te lopen. Dan komen we uit op 14 mei. Je trekt daar de 21 dagen (duur ontslagprocedure) van af: 23 april.

Omdat er opgezegd mag worden tegen het eind van de maand, eindigt de arbeidsovereenkomst dus op 30 april.

En die kortere opzegtermijn na een ontslagprocedure mag niet minder dan een maand zijn

Let op dat er altijd ten minste een opzegtermijn van een maand over moet blijven. Dus om in dit voorbeeld te blijven: stel er is een opzegtermijn van een maand: op 14 maart de beslissing van het UWV en op diezelfde dag stuur je de ontslagbrief. Dan komen we uit op 14 april. Je trekt daar de 21 dagen (duur ontslagprocedure) van af: 23 maart.

Wanneer eindigt nu de arbeidsovereenkomst? Eind van de maand: op 30 maart?

Je raadt het al: de opzegtermijn moet minimaal een maand bedragen. Dus in dit geval kom je op dezelfde datum uit: 30 april.

Tot slot:

Kom je er niet uit? Heb je vragen over de (kortere) opzegtermijn, of andere arbeidsrechtelijke vragen?

Bel of mail me Ik denk graag met je mee.

Foto: Kunst en Kadootjes, Kunsthandel annex Lijstenmakerij in Gorinchem, waar de beschilderde olifantjes verkocht worden.  * Lees ook eens mijn pagina over de Social Enterprise “The Elephant Parade”, een sympathiek initiatief om aandacht te vragen voor de Aziatische olifant, die met uitsterven wordt bedreigd.

* geen affiliate !

© 2022 Myriam Supičić | All Right Reserved

logo-footer

Volg mij op: